icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОНОВИВ НА ПОСАДІ ДИРЕКТОРА МУЗЕЮ ОЛЕСЮ СТАСЮК, ЯКА ВІДСТОЮЄ ІСТОРИЧНУ ПРАВДУ ПРО ГЕНОЦИД УКРАЇНЦІВ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОНОВИВ НА ПОСАДІ ДИРЕКТОРА МУЗЕЮ ОЛЕСЮ СТАСЮК, ЯКА ВІДСТОЮЄ ІСТОРИЧНУ ПРАВДУ ПРО ГЕНОЦИД УКРАЇНЦІВ

Івано-Франківський апеляційний суд поновив Олесю Стасюк на посаді генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду. При цьому, суд відхилив апеляцію Міністерства культури та інформаційної політики України. Як інформує Україна молода, розгляд справи відбувся в Івано-Франківському апеляційному суді 14 червня 2023 року.

Зокрема, речниця суду Людмила Безусова-Попович повідомила у коментарі Суспільному, що колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Івано-Франківського апеляційного суду у складі Ігоря Бойчука, Олександри Томин та Віталія Девляшевського розглянула справу і постановила залишити без задоволення апеляційну скаргу Мінкульту, а рішення Коломийського міськрайонного суду від 3 квітня 2023 року залишити без змін.

«Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення», — розповіла пані Безусова-Попович.

24 травня брюссельське видання EU Today оприлюднило розслідування про тиск на дослідників Голодомору-геноциду в Україні з боку окремих державних чиновників. У статті йдеться і про звільнення Олесі Стасюк та судовий розгляд цієї справи.

За даними ЗМІ, під час засідань суду представники Міністерства культури прямо заявляли, що причиною звільнення Стасюк  є її позиція щодо чисельності жертв геноциду.

Цифру у 10,5 млн українців, винищених Сталіним, встановили комплексні судові експертизи, проведені СБ  України за участі Національного музею у 2019 – 2021 роках.

Нагадаємо, Олеся Стасюк позивалася до Міністерства культури та інформаційної політики щодо звільнення з посади генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду. 3 квітня 2023 року Коломийський міськрайонний суд задовольнив її позов та визнав незаконним, а також скасував наказ Мінкульту від 24 червня 2022 року про звільнення Стасюк.

Тоді в Мінкульті оскаржили рішення Коломийського міськрайонного суду, вважаючи звільнення Стасюк законним.

Олеся Стасюк — українська науковиця, етнологиня, історикиня, дослідниця Голодомору. 18 лютого 2019 року її призначили генеральною директоркою Національного музею Голодомору-геноциду.

ДЖЕРЕЛО: https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/176092/