icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

Італійські політики дізналися правду про Голодомор від українських вчених

Італійські політики дізналися правду про Голодомор від українських вчених

25 квітня італійці відзначають День визволення від фашизму в Італії. З нагоди національного свята до Києва приїхала делегація.

Також в межах поїздки  у конференц-залі Національної академії правових наук України відбувся круглий стіл за європейських політиків та українських вчених.

Представники італійської партії «Італійські радикали» приїхали до Києва та зустрілися з українськими вченими – дослідниками теми Голодомору. Гостей з Італії цікавила правда про Голодомор однієї із найтрагічніших сторінок історії українського народу. Адже готують звернення до свого парламенту з вимогою визнати геноцид.

«Історію українського народу, геноциду українців треба знати, оскільки сьогодні Путін розпочав війну проти українського народу, а історія це пояснює» – Сільв`я Мандзі, член дирекції політичної партії «Італійські радикали». «В Італії ми не знаємо про причини Голодомору, не знаємо фактів. Ми будемо роз’яснювати це італійцям, бо це роз’яснює і нинішні події».

«Радикали» – це одна з найбільш проукраїнських політсил в Італії. З-поміж іншого – допомагали звільнити нацгвардійця Віталія Марківа, з 2014-го року послідовно засуджували політику Росії.

В межах зустрічі українські вчені наводили не лише сухі факти, але і персональні історії. 

«Я згадую розповіді своєї бабусі, яка пережила все це. Вони жили якраз на кордоні між Росією і Україною - це Харківська область. І ці кордони були закриті для українців, щоб вони не могли перетнути цей кордон» – Наталія Кузнєцова, доктор наук, віце-президент Національної академії правових наук України.

Італійці та українці багато говорили про європейську єдність перед обличчям азійської тиранії. Символічною тут є постать італійського дипломата Серджо Ґраденіґо, який у 1933-му році говорив правду про Голодомор і його справжні масштаби – цифри, досі незручні для багатьох.

«Італійський консул, який писав звіти в Італію про те, що Голодомор організований з однією метою – змінити етнографічний характер території України» – Олеся Стасюк, доктор наук, голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців. «У донесеннях також йшлося про те, що йому відомо з достовірних радянських джерел, що знищено до 15-16 млн людей. І як ми бачимо, в рамках кримінального провадження комплексними судовими експертизами встановлено, що під час Голодомору-геноциду в Україні і в місцях компактного проживання – в Північнокавказькому краї – було знищено 10,5 млн українців».

Дослідниця Олеся Стасюк переконана, що якби свого часу світ визнав і засудив Голодомор – це допомогло б запобігти подібним злочинам, скоєним у наступні десятиліття. Тим часом – правда про геноцид українців пробивається до дедалі більшої кількості країн. На разі Голодомор визнав Європарламент та двадцять вісім країн світу.