icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців: завдання та напрями діяльності

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців: завдання та напрями діяльності

До 30-річчя створення Асоціації 6 вересня 2022 р. у м. Києві відбувся установчий з’їзд. Учасники заслухали звіт голови АДГУ д.і.н., проф. Василя Марочка про діяльність Асоціації, про виконання нею своїх статутних і програмних завдань.       

Протягом 30 років її функціонування в Україні проводилися щорічні вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду, публікувалися  дослідження, розроблялися та впроваджувалися навчальні програми тощо.              

Голодомор визнано геноцидом українського народу (2006 р.); створено Національний музей Голодомору-геноциду (2008); за зверненням дослідників, науковців, членів АДГУ відкрито та проведено кримінальну справу щодо організаторів злочину Голодомору (2009). Рішенням Апеляційного суду м Києва (2010) констатовано,  що Сталін та його поплічники умисно організували геноцид української національної групи з метою  придушення національно-визвольного руху та недопущення побудови і утвердження Української держави.        

За ініціативою громадськості та активною підтримкою Кабінету міністрів України у 2019 році створено Інститут дослідження Голодомору.        

У  2019 р. відкрито друге кримінальне провадження щодо виконавців злочину Голодомору-геноциду, яке дасть  вичерпні відповіді на запитання: хто знищував українців, з якою метою, який механізм злочину та наслідки, зокрема і статистичні.      

У зв’язку з 90 роковинами Голодомору-геноциду та враховуючи  російську військову агресію і вчинений геноцид українців у 2022 році на з’їзді було визначені головні  напрямки діяльності Асоціації, а саме засудження комуністичного тоталітарного режиму та його наступника рашистського путінського режиму.        

Учасниками з’їзду  було прийнято рішення про  статус Асоціації – Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців. Враховуючи досвід, знання теми та громадянську позицію головою Асоціації було обрано доктора історичних наук, заслуженого працівника культури України Олесю Стасюк, почесним головою обрано д.і.н., професора Василя Марочко. До Ради НАДГГУ увійшли  відомі українці,  громадські діячі, представники науки і культури, правники,  які протягом тривалого часу займаються дослідженнями історії злочину Голодомору-геноциду.

30 вересня – Міністерство юстиції України видало «Свідоцтво про реєстрації статуту громадського об’єднання», яке мало офіційну назву – «Асоціація дослідників українського Голодомору-геноциду 1932 –1933 років в Україні Головою АДГУ було обрано Лідію Коваленко-Маняк. Діяльність Асоціації поширювалася на територію України, а вищими органами були З’їзд та Рада. Завданням Асоціації було дослідження та збереження історичної пам’яті народу України про голод-геноцид. Реєстрація стала нашою першою перемогою на шляху до правового визнання злочину геноциду проти українців, меморіального увічнення його жертв.