icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

Олесю Стасюк поновили на посаді директорки Музею Голодомору: суд відхилив апеляцію Мінкульту

Олесю Стасюк поновили на посаді директорки Музею Голодомору: суд відхилив апеляцію Мінкульту

Апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції та визнав незаконними дії міністра Олександра Ткаченка, який 24 червня торік безпідставно звільнив дослідницю.

Івано-Франківський апеляційний суд поновив Олесю Стасюк на посаді генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду. Судді відхилили скаргу Міністерства культури та інформаційної політики та залишили в силі рішення першої інстанції. Про це повідомила Олеся Стасюк.

Нагадаємо, 3 квітня поновити дослідницю Голодомору на посаді постановив Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області, задовольнивши позов Олесі Стасюк. Інстанція визнала незаконним наказ міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка про дострокове звільнення гендиректорки Музею Голодомору від 24 червня 2022 року. Рішення суду передбачало негайне поновлення на посаді, однак МКІП подало апеляцію та відмовилося виконувати вимогу державного виконавця.

24 травня брюссельське видання EU Today оприлюднило розслідування про тиск на дослідників Голодомору-геноциду в Україні з боку окремих державних чиновників. У статті йдеться і про звільнення Олесі Стасюк та судовий розгляд цієї справи. За даними ЗМІ, під час засідань суду представники Міністерства культури прямо заявляли, що причиною звільнення вченої стала встановлена її колегами цифра у “понад 10 млн жертв” Голодомору-геноциду. Цифру у 10,5 млн українців, вбитих внаслідок сталінського геноциду, встановили комплексні судові експертизи, проведені у межах кримінального провадження СБУ за участі Національного музею у 2019 – 2021 роках.

30 травня стало відомо, що телеканал 1+1, пов’язаний з міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком, готує телевізійний сюжет про обставини звільнення та поновлення на посаді Олесі Стасюк. Вчена заявила, що журналістський матеріал може мати замовний характер, оскільки МКІП є стороною у судовому процесі щодо її звільнення. 2 червня телеканал оприлюднив сюжет, у якому справу Стасюк було подано упереджено та однобоко.

ДЖЕРЕЛО: http://svoboda.fm/politics/ukraine/293421.html