icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

Відбувся Національний круглий стіл «Геноцид Української нації: збройна агресія росії проти України»

Відбувся Національний круглий стіл «Геноцид Української нації: збройна агресія росії проти України»

31 березня відбувся Національний круглий стіл «Геноцид Української нації: збройна агресія росії проти України». Захід було проведено за ініціативи Науково-дослідного інституту правотворчості та науково-правових експертиз та Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців, а також за сприяння Верховної Ради України. Участь взяли державні діячі, правознавці, історики, філософи, економісти, філологи, представники громадянського суспільства, заслужені діячі науки та культури.

«Ми сьогодні є свідками того, що непокаране 90 років тому зло повертається», – наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, зауваживши, що росія не бачить іншого варіанта існування з українцями, окрім як здійснювати геноцид нашої нації. «Ми це спостерігаємо впродовж тисячоліть нашого співжиття з росіянами. Цьогоріч ми відзначатимемо сумну дату – 90-ті роковини Голодомору українського народу. Через 90 років росія знову повернулася в Україну і чинить те, що звикла робити, бо це для них такий стандарт і світогляд», – сказав глава парламенту.

Під час виступу голова НАДГГУ Олеся Стасюк презентувала збірник «ДИКТАТОРИ ХХ–ХХІ СТОЛІТЬ: ТОТАЛІТАРНІ РЕЖИМИ ТА НАСЛІДКИ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА» (матеріали Міжнародної наукової конференції приуроченої до 90-х роковин пам’яті жертв Голодомору-геноциду українців вчиненого комуністичним тоталітарним режимом, відбулася 22 листопада). Посилання на матеріал http://surl.li/fype

«В наш час також надважливо розслідувати злочини комуністичного тоталітарного режиму, який знищив в роки геноциду 10.5 млн українців. Тому що це дає можливість зрозуміти суть чергової російсько-української війни та розробити міжнародні правові механізми протидії агресії» – Олеся Стасюк, голова НАДГГУ. «Важливим кроком у протидії і запобіганню злочину геноциду на сьогодні є прийняття Закону про кримінальну відповідальність за заперечення та невизнання геноциду українців 1932-1933 та 2022 років. Ми всі повинні розуміти, що різноманітні маніпуляції з питань встановлення історичної правди розпочнуться після нашої перемоги. Ми вже неодноразово чули, що не на часі було розслідувати злочини комуністичного режиму, що і призвело до цієї війни. Відсутність покарання за невизнання та заперечення геноциду українців фактично призводить до того, що п’ята колона цинічно під час війни руйнує гуманітарну та культурну сферу. Якщо в когось є ілюзія, що ми повернемося до нашого життя 2014-го року та в один момент росія розкається, то можу з упевненістю заявити, що такого не буде. Після нашої перемоги кремль буде продовжувати латентну війну, культурний та духовний геноцид українського народу.  Тож нам вже сьогодні потрібно готуватися до життя після перемоги та розробляти механізм захисту, враховуючи сусідство екзистенційним ворогом» – Олеся Стасюк.

Також було презентовано 2-ге видання «Геноцид українців 1932-1933/2022. Свідчення».

За підсумками заходу та на підставі обговорення питань геноциду учасники вирішили підготувати комплексне дослідження провідних істориків, філософів, політологів, філологів, правознавців, міжнародників і презентувати його результати на Міжнародному форумі, присвяченому Голодомору як геноциду українців упродовж XX – XXI століття, залучивши до цього заходу широке коло представників міжнародних організацій та іноземних держав.

Програма круглого столу 

https://drive.google.com/file/d/1RkARv58MG5Q1ynf6emTj9U4uv_ZRKUNN/view?usp=sharing