icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців

Всеукраїнське товариство

Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка звернулося до Президента України Володимира Зеленського із проханням звільнити Олександра Ткаченка

ДЖЕРЕЛО https://www.facebook.com/groups/517248452586817/permalink/1029436248034699/

ЗВЕРНЕННЯ

до Президента України Володимира Зеленського,

Голови Верховної ради України Руслана Стефанчука,

Прем’єр- міністра України Дениса Шмигаля.

Про знищення міністром культури О. ТкаченкомІ

інституту дослідження Голодомору.

У 2018 р. на запит українського суспільства Кабінет міністрів України прийняв рішення про створення Інституту дослідження Голодомору, як філію Національного музею Голодомору-геноциду (далі – Інститут). Наукову діяльність Інститут розпочав з 1 січня 2019 р.

Інститут дослідження Голодомору – перша державна інституція, яка комплексно досліджувала злочин комуністичного тоталітарного режиму – Голодомор-геноцид 1932-1933 рр. Тематика наукових розробок Інституту полягала у здійсненні наукових досліджень з історії Голодомору-геноциду української нації, зокрема передумов, вчинення, пролонгованих наслідків (історико-правових, медичних, соціально-статистичних, суспільно-економічних, трансґенераційних, психологічних та ін.), а також з історії масових штучних голодів 1921–1923 рр. та 1946–1947 рр.

В інституті працювало всього 20 провідних фахівців із тематики Голодомору-геноциду. За чотири роки діяльності науковцям Інституту, використовуючи міждисциплінарний підхід, враховуючи напрацювання істориків, правників, політологів, соціологів, психологів та інших фахівців, вдалося дослідити дотепер приховані від громадськості злочини комуністичного тоталітарного режиму, у тому числі їх масштаби та наслідки.

Окремо варто відзначити активну дослідницьку роботу Інституту щодо донесення історичної правди до світової спільноти. Позитивну оцінку діяльності цієї наукової установи надали міжнародні організації та українська діаспора під час проведення низки міжнародних заходів, які розкривали злочини вчинені диктаторами «кремля».

Значний вклад науковці Інституту у 2019-2022 рр. внесли під час розслідування кримінального провадження, щодо встановлення виконавців геноциду українців та у проведення судових експертиз, що надало можливість встановити масштаби, наслідки та чисельність жертв геноциду 1932-1933 років.

7 вересня 2021 р. на Міжнародному форумі «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо» презентовані наукові дослідження Інституту та судові експертизи, якими було зафіксовано, що диктатор Сталін у 1932-1933 рр. знищив 10, 5 мільйонів українців, з них 4 мільйона дітей.

Обгрунтована позиція науковців Інституту дослідження Голодомору, в тому числі і щодо встановлення жертв геноциду українців, зустріла шалений супротив з боку міністра культури та інформаційної політики О. Ткаченка та очільника Українського інституту національної пам´яті А. Дробовича.

Починаючи з грудня 2019 року А. Дробович намагався переконати керівництво Національного музею Голодомору-геноциду не досліджувати втрати українців від Голодомору, а домовитися про визначення втрат української нації у діапазоні 5 – 5,5 млн. жертв, але не більше! З цього приводу була проведена нарада науковців, на якій вирішено відкинути «безглузді і незрозумілі пропозиції» Дробовича.

В кінці 2021 р. Ткаченко та Дробович розпочали політичні переслідування керівництва Національного музею Голодомору-геноциду та працівників Інституту дослідження Голодомору. Мета їх протиправних дій – дискредитація вчених та знищення Інституту дослідження Голодомору. Продовжуючи свою антиукраїнську діяльність Ткаченко та Дробович запровадили цензуру на оприлюднення наукових досліджень про Голодомор-геноцид та заборонили поширювати видання, підготовлені і видані Інститутом.

В подальшому незаконно були звільнені з посад як керівництво музею та Інституту, так і провідні вчені-дослідники злочину Голодомору-геноциду. Ці свої протиправні дії, вказані особи, розхитуючи українське суспільство, вчиняють під час російсько-української війни.Кричущим є цинічна ліквідація О. Ткаченком, з 1 січня 2023 року, Інституту дослідження Голодомору. І це в той час, коли науковці займаються фіксацією свідчень про геноцид, вчинений російською окупаційною армією у 2022-2023 р.

Слід також зазначити, що 25 листопада 2022 р. українська громада, через видання «Україна молода», вже зверталася до Президента України, щодо антиукраїнської діяльності Ткаченка та Дробовича, з питання знищення 18 листопада, напередодні 90-х роковин Дня пам’яті жертв Голодоморів, біл-бордів, розроблених низкою громадських організацій, до вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду.

Нами повідомлялося, що організатором цієї протиправної, антиукраїнської акції був саме О. Ткаченко, який з перших днів на посаді міністра продовжив проросійську політику колишнього міністра освіти Д. Табачника. В черговий раз звертаємо увагу громадськості та світового товариства, що навіть в часи Януковича, який публічно заперечував Голодомор як злочин геноциду, не переслідували науковців та не знищували соціальну рекламу, яка інформувала про злочини комуністичного тоталітарного режиму.

Дії Ткаченка та Дробовича, направлені на знищення української ідентичності та культури, фактично відкрили «другий фронт» проти Української держави та української нації, в той час коли гинуть найкращі сини України захищаючи незалежність держави.

Українські та міжнародні громадські організації, вчені, дослідники, дисиденти, політв’язні, правозахисники, представники української діаспори вчергове звертаються до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної ради України Руслана Стефанчука та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, з вимогою звільнити з посад Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка та голову Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича за проведення антиукраїнської діяльності та відновити функціонування Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду.

Звертаємося до Українського народу з проханням об’єднатися та підтримати петицію, яка опублікована на сайті КМУ, щодо звільнення О. Ткаченка з посади міністра культури та інформаційної політики за антиукраїнську діяльність.

Павло Мовчан, голова ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, народний депутат України І-VI скликань, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Георгій Філіпчук, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, перший заступник головиВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, голова секретаріату Конгресу української інтелігенції.

Любов Голота– поетеса, головний редактор газети «Слово Просвіти», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Василь Куйбіда- політик, громадський діяч, науковець. Народний депутат України 5-го та 6-го скликань.

Володимир Семистяга –кандидат історичних наук, доцент, голова Луганського обласного об’єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Заслужений працівник освіти України.

Дмитро Ломачук – кінорежисер, Голова правління Об'єднання кінематографістів «КІНОЛОГОС».

Кирило Стеценко - скрипаль, композитор, народний артист України.

Микола Васьків, літературознавець, доктор філологічних наук, професор.

Петро Чернега– доктор історичних наук,професор.

Юрій Гандзюк.- доктор культурології, кандидат технічних наук, доцент, Заслужений працівник культури України.